Om delprojektet

Bæredygtige indkøb af plastprodukter kræver viden om både plast og cirkulære principper. Konkrete værktøjer og en task force vil hjælpe offentlige indkøbere til at træffe cirkulære indkøbsvalg.

Den offentlige sektor i Danmark køber ind for mere end 370 mia. om året i produkter og serviceydelser – et forbrug, der udleder ca. 20 mia. ton CO2e. Det er en indkøbsmuskel, som skal bruges til at skubbe til den grønne omstilling og fremme cirkulær økonomi.

Der er imidlertid behov for at opkvalificere de indkøbsafdelinger, som varetager indkøb i det offentlige. Og for at se på, hvilke barrierer – strukturelle, finansielle, juridiske osv. - der står i vejen for, at de kan tage de bæredygtige, cirkulære valg i de daglige indkøbsprocedurer.

Task force på tværs

Aarhus Kommune vil i dette delprojekt gennem en task force (CØ Team) på tværs af afdelinger fra indkøbsafdeling til borgmesterkontor styrke omsætningen af kommunens plaststrategi.

En task force, bestående af indkøbere og affaldsfaglige, der ved besøg, rådgivning og dialog med indkøbsafdelinger (både i Aarhus Kommunes egen organisation og hos relevante virksomheder) skal fremme bæredygtige indkøb og dermed understøtte indkøbsleddets potentiale i den grønne omstilling.

Målet er overordnet at få affaldsmængden på plast ned og at sikre en langt højere genanvendelse af plast.

Et værktøj til bedre indkøb

Som en del af initiativet 'oversættes' plaststrategien til hands-on redskaber. I værktøjskassen til indkøbere vil der derfor være en videreudviklet udgave af vejledningen 'Plastvalg med cirkulær tilgang', udarbejdet af Aarhus Kommunes Indkøbsafdeling i samarbejde med Kredsløb og Plastindustrien. Den guider og inspirerer til, hvordan man kan foretage grønne og bæredygtige plastvalg og stille de rigtige krav i forbindelse med indkøb eller udbud.

Foruden træning af offentlige indkøbere vil delprojektet også tilbyde små og mellemstore virksomheder kapacitetsopbygning og support til implementering af det cirkulære plast tool.

Lead

Aarhus Kommune

Partner

Kredsløb

Materialer udviklet i projektet