Om delprojektet

I delprojekt C15 vil Region Hovedstaden samle et partnerskab af kommuner og andre interessenter, som sammen med en borgersamling af 66 repræsentativt udvalgte borgere skal arbejde for en fremtid med bæredygtigt forbrug – med borgeren i centrum.

I partnerskabet deltager Region Syddanmark, Rudersdal, Frederiksberg, Kolding og Vejle Kommune. Borgersamlingens forløb er faciliteret af We Do Democracy, som er eksperter og rådgivere inden for udvikling af demokratiske borgerinddragelsesprocesser.

Borgersamling med en vision som output

Borgere og kommuner skal mobileres gennem en borgersamling. På den ene side bliver borgerne mobiliseret til mere ansvarligt forbrug, når deltagerne mødes over en række weekender for at lytte til eksperter, diskutere problemstillinger og formulerer fælles anbefalinger til politikerne. Dertil får borgerne også mulighed for at levere input til fremtidig politikforslag. Anbefalingerne til, hvordan Danmark omstiller sig til en mere bæredygtig fremtid skal nemlig til slut afleveres til politikere i alle fem kommuner og regioner.

De 66 borgere bliver til ambassadører for deres anbefalinger, og kan derved være med til at inspirere andre borgere til at engagere sig i den grønne omstilling.

Lokale pilotprojekter

På den anden side bliver politikerne og kommunerne også mobiliseret, da de skal deltage i processen og modtager politikforslag for borgerne, som de skal tage til efterretning. Derudover vil kommunerne komme til at arbejde med borgernes forslag igennem lokale pilotprojekter.

Den langsigtede vision med projektet er udbredelse af borgerinddragelse og citizen empowerment som et nøgleredskab i den cirkulære omstilling. Det handler om, at borgere og politikere samarbejder tæt - på både kommunalt, regionalt og nationalt niveau – om at samskabe konkrete løsninger for ansvarligt forbrug.

Læs mere om Borgersamling Bæredygtigt Forbrug.

Lead

Region Hovedstaden

Partnere

  • Region Syddanmark
  • Rudersdal Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Vejle Kommune
  • We Do Democracy.

Materialer udviklet i projektet

Anbefalinger - Bæredygtigt forbrug

Borgersamling Bæredygtigt Forbrugs arbejde er samlet i en rapport med anbefalinger.

Læs Borgersamlingen Bæredygtigt Forbrugs anbefalinger til bæredygtigt forbrug.