18.03.2024

Det er ikke nok, at vi alle sorterer vores affald på samme måde og dermed sikrer store mængder ensartede fraktioner. Ikke, hvis der også skal komme en god forretning ud af det.

Det gælder især de "nye" fraktioner som plast, drikkeemballage og tekstil, der har brug for en hjælpende hånd, hvis økonomien skal hænge sammen.

I dag betaler kommuner og affaldsselskaber rigtig mange penge for at komme af med især plast, drikkeemballage og tekstil, mens regnskabet går i nul eller måske i et lille plus for de fleste typer metal, glas og papir.

- Tidligere troede mange, at det var nok at indsamle store og ensartede mængder for at få en fornuftig forretning ud af genanvende de indsamlede ti fraktioner. Sådan er det ikke, fortæller Niels Toftegaard fra Brancheforeningen Cirkulær.

- Det koster at indsamle, og kommuner og affaldsselskaber betaler i dag mange penge, når de sender plast, tekstil og drikkeemballage videre til genanvendelse i Danmark eller andre steder i Europa.

Affaldsgebyr finansierer genbrug

Det har betydet, at kommuner og affaldsselskaber er nødt til at opkræve langt mere i affaldsgebyr end planlagt.

- Oprindeligt var intentionen, at det kun måtte koste 50-80 kroner mere om året for borgerne at få indsamlet de ti fraktioner. I dag ved vi, at det koster langt mere - helt op til 1000 kroner mere om året. Pengene går blandt andet til at sikre genanvendelse af de fraktioner, hvor markedet ikke vil betale for at modtage, men i stedet tager penge for det, forklarer Niels Toftegaard.

Brancheforeningen Cirkulær mener, at der er brug for forskellige politiske initiativer som fx EU-regler om producentansvar, før kommunerne og dermed borgerne slipper for at betale dyrt for genanvendelse af alle de indsamlede fraktioner.

EU og lovgivning kan hjælpe

Niels Bukholt, seniorchefkonsulent hos Dansk Industri.

Hos Dansk Industri er man enig i, at der kan være behov for politiske og lovgivningsmæssige initiativer, der kan sikre bedre økonomi i at genbruge og genanvende fx tekstil, plast og drikkeemballage.

- Det sker en masse både i Danmark og Europa hos virksomheder, der investerer i teknologier, der kan fremme bedre kvalitet og økonomi i genanvendelse af fraktioner som tekstil, plast og drikkeemballage, fortæller Niels Bukholt, der er seniorchefkonsulent hos Dansk Industri.

Men det vil helt sikkert fremme processen, når EU får implementeret en række lovgivninger om producentansvar for fx plast og tekstil, mener DI.

- I de kommende år vil producentansvaret for både plast og senere tekstil få en stor effekt på kommunernes udgifter til at sikre genanvendelse af de indsamlede ti fraktioner. Ganske enkelt fordi producenterne bliver forpligtiget til både at betale for indsamling og genbrug af plast og tekstil, siger Niels Bukholt.