23.08.2023

PFAS dukker op alle steder og også som vandafvisende eller vandtæt lag på beskyttelsestøj, der er beregnet til at blive brugt flere gange. Det er der ingen, der ønsker. Det gør samtidig jagten på flergangstekstiler ekstra kompliceret på fx hospitaler, der gerne vil af med engangstekstilerne, men ikke vil introducere det skadelige evighedskemikalie i flergangsalternativerne.

Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midtjylland er i gang med at analysere, om skiftet fra engangstekstil til flergangstekstil vil give mening for miljøet og hospitalerne.

Bæredygtige hospitalstekstiler

Sundhedssektoren er storforbruger af tekstiler - også engangstekstiler, som bl.a. bruges på operationsafdelinger. Derfor er det også her, der er fokus hos Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midtjylland.

Hvad er den rigtige vej at gå for at sikre mere bæredygtige tekstiler i sundhedssektoren?

- Der er ingen tvivl om, at den lange levetid er det mest bæredygtige. Vi arbejder med at finde løsninger, der gør det muligt at kunne vaske tøjet helt op til 100 gange, forklarer projektleder Maria Højholt Jensen fra Bæredygtige Hospitaler og uddyber, at kvaliteten af tekstilgenbrugsfiber endnu ikke er høj nok til at sikre lang levetid på produktet.

Svært at finde alternativer

Ud over de åbenlyse sundheds- og miljømæssige problematikker opstår udfordringen med PFAS, når kitler og andre tekstiler skal være væskeafvisende eller væsketættet og vaskes i industrivask - og evt. steriliseres, som det er nødvendigt på en operationsstue.

- De produkter, som findes på markedet lige nu, har en beskyttende imprægnering, der indeholder PFAS. Men med den viden vi har om de miljømæssige konsekvenser med PFAS, har vi besluttet ikke at arbejde med den form for imprægnering, fortæller Maria Højholt Jensen.

Problemet er bare, at det er svært at finde imprægnering uden PFAS, som samtidig kan opfylde alle de gældende retningslinjer for operationstekstiler og klare minimum 100 industrivask og sterilisering.

- Vi er i samarbejde med industrien i gang med at finde alternativer og håber, at vi snart kan begynde at teste imprægneringsløsninger uden PFAS.

Vigtigt med test

PFAS er bare én af udfordringerne. Der er mange andre forhold, som skal være på plads, før hospitalerne kan introducere nye, mere bæredygtige tekstiler fx til personalet på operationsstuerne.

Der skal fx testes for, hvordan tøjet klarer sig efter en tur på vaskeriet, og om det nemt kan repareres, hvis det går i stykker.

- Det er vigtigt, vi designer produkterne, så de har en lang levetid og de nemt kan repareres. Hvis der fx skal en ny lynlås i, skal det være nemt at ordne denne type reparationer. Og hvad hvis der kommer et lille hul i tøjet, hvordan sikrer vi, at det kan repareres og at det ikke betyder, at tøjet bliver kasseret, lyder det fra Maria Højholt Jensen.

Tøjet skal også være tiltrækkeligt varmt og behageligt at have på.

- Det er rigtige mange forhold, vi skal undersøge og teste, inden vi er kan svare på, om det giver mening at skifte til flergangstekstiler. Det handler ikke kun om at kunne reducere affaldsmængderne på en operationsstue, men også om at indføre nye produkter, der giver meget mere mening for brugerne, fordi de ved, at produkterne er så bæredygtige som overhovedet muligt, siger Maria Højholt Jensen.