Mette Egerup Rich, Aarhus Kommune, præsenterede miniguiden på CEBWs konference november i 2024.

07.01.2025

En ny miniguide om delydelsesreglen er et vigtigt værktøj til at fremme bæredygtighed i offentlige indkøb. Ved at skabe tryghed omkring anvendelsen af reglen kan guiden bidrage til at øge andelen af cirkulære og innovative produkter i det offentlige.

Reglen er ikke ny, men meget få har brugt den, fordi de fleste har været usikre på, hvordan man skulle bruge den.

- Guiden er relevant for offentlige institutioner, der ønsker at øge deres bæredygtighed, fordi man med delydelsesreglen får mulighed for at købe op til 20% af en given varekategori uden for rammeaftaler og udbud, forklarer projektleder Mette Egerup Rich fra Aarhus Kommune, der har været med til at lave miniguiden sammen med VIA University College.

Miniguiden skaber desuden tryghed i forhold til Klagenævnet for Udbud og leverandørkrav.

- Ved at anvende miniguiden er du sikret i forhold til processen. Og det vil sige også bagefter, hvis der kommer nogen og fx klandrer dig for, at du har gjort noget forkert i processen. Så vil du kunne dokumentere, at du har anvendt en skabelon og anvendt delydelsesreglen på den helt rigtige måde, så du ikke får nogen form for problemer, forklarer Mette Egerup Rich.

Stort behov for miniguide

Aarhus Kommune har udgivet miniguiden, men alle kan bruge den. Ifølge Mette Egerup Rich er der et stort behov for miniguiden.

- Der er et stort behov for miniguiden, fordi tal fra 2023 viser, at kun 4 % af de offentlige indkøb i Danmark er cirkulære. Ved at bruge guiden kan vi på en enkel og nem måde blive mere bæredygtige i vores indkøb.

Et almindeligt udbud indeholder typisk hyldevarer, men med delydelsesreglen er der mulighed for at supplere med varekategorier, som egentlig ikke er standardvare eller hyldevare. Fx bæredygtige produkter, som er nye eller som udvikles sammen med en leverandør.

- Med miniguiden har man så mulighed for at supplere sine indkøb med disse varetyper, så de fx kan indlæses i et e-katalog og i sidste ende bestilles af de kommunale indkøbere, forklarer Mette Egerup Rich.

Også leverandørerne er begejstrede for den nye miniguide, fordi den gør det nemmere for leverandørerne at skabe innovative og bæredygtige løsninger for deres kunder.

Leverandører er begejstrede

Endelig er der en mulighed for at kunne lave noget innovation i den her grønne omstilling. Normalt når vi har de store udbud, er det jo kun hyldevarerne, som er gennemgået fra A til Å, som vi kan sælge, siger Jan Bertelsen fra Daarbak Design i Silkeborg.

Ofte kører aftalerne mellem leverandør offentlige myndighed i fire år.

- Så står man ligesom stille i de fire år og kan ikke få nye produkter med ind i aftalen, selvom både bæredygtige og innovative produkter stormer frem i disse år.

- Her kan vi så bruge delydelsesreglen, hvor man kan købe 20% ved siden af i form af fx innovative og grønne produkter.

Fordel ved grønne møbelindkøb

Helle Bjerregaard Kristensen er indkøbskonsulent hos VIA University og ser et stort potentiale i den nye miniguide. Især ift indkøb af upcyclede og recyclede møbler uden for det kontraktbelagte sortiment.

- Med miniguiden kan vi præcist udregne, hvor tæt vi kommer på de 20%, som er maksimum for delydelsesreglen. På den måde skaber det tryghed, sikkerhed og bedre mulighed for at indkøbe stole og lignende, hvor sæderne er fremstillet af fx plastaffald, siger Helle Bjerregaard Kristensen.

Når det gælder de helt små indkøb, som fx krydderier fra den lokale grønthandler eller fisk fra havnen, er der som regel ikke tvivl om, at man er langt fra at overskride de 20%.

- Her kan vi som indkøbere roligt sige 'ja' med ro i maven, når køkkenpersonalet spørger, om det er ok at købe uden om de faste aftaler. Men ved de store indkøb er det rart at være helt sikker på, at vi ikke får problemer senere, fordi vi måske er kommet til at overskride de 20%.

Facts om miniguiden

Delydelsesreglen

  • Gør det muligt for offentlige institutioner at købe op til 20% af en given varekategori uden for rammeaftaler og udbud.  

Miniguiden

  • En praktisk vejledning til udbudskonsulenter, contract managers og indkøbsansvarlige i brugen af delydelsesreglen.  

Formål med miniguiden

  • At fremme køb af innovative og bæredygtige løsninger, der ofte falder uden for traditionelle udbud.  

Behov for miniguiden

  • Delydelsesreglen er underudnyttet på grund af usikkerhed omkring dens anvendelse. Guiden skaber tryghed og øger dermed potentialet for cirkulær økonomi og bæredygtighed.  

Skaber tryghed

  • Anvendelse af miniguiden skaber tryghed i forhold til klagenævnet og leverandørkrav.  

Vigtigt værktøj

  • Miniguiden til delydelsesreglen er et vigtigt værktøj til at fremme bæredygtighed i offentlige indkøb. Ved at skabe tryghed omkring anvendelsen af reglen kan guiden bidrage til at øge andelen af cirkulære og innovative produkter i det offentlige.  

Hent miniguide og skabelon på aarhus.dk