04.10.2023

- Hvis vi for alvor skal have gang i markedet med genbrugte byggematerialer, skal det offentlige meget mere på banen. Problemet er ikke at skaffe materialerne, men at det offentlige endnu ikke har sat handling bag deres visioner og udmelding om grønt byggeri, siger Jan Rohde, der står bag online platformen GreenDozer, der handler med genbrugte byggematerialer.

Ifølge Jan Rohde snakker stat, regioner og kommuner rigtig meget om genbrug af byggematerialer, mens det kniber med konkrete handlinger. Det er stadig primært nye byggematerialer, som det offentlige køber ind til nye sygehuse, skoler, børnehaver og plejehjem.

Det handler om mængder

Genbrugte materialer er nødt til at være en højere prioritet, når det offentlige er bygherre, lyder det fra GreenDozers stifter Jan Rohde. Foto: Kirsten Adler.

- De politiske udmeldinger er mange, og der kommer den ene rapport efter den anden, som slår til lyd for nødvendigheden af genbrug af byggematerialer. Desværre kan vi ikke aflæse det i de mængder, som der bliver handlet hos os og andre udbydere af genbrugelige byggematerialer, siger Jan Rohde.

Hos Greendozer mærker man helt klart et langt større fokus på genbrug af byggematerialer end for få år siden. Han fornemmer en stigende interesse hos private bolig- og fritidshusejere. Men skal der gang i markedet, er der brug for nogle meget større volumener. Derfor har de offentlige bygherrer en afgørende rolle.

Svært at finde alternativer

Der er grænser for hvor billigt markedet kan levere gode genbrugsmaterialer. De offentlige bygherrer går ofte endnu kun efter den billigste pris, og så vinder de billige, nye byggematerialer.

- Også selvom vi sagtens kan konkurrere, når det gælder kvalitet, siger Jan Rohde og kommer med et konkret eksempel:

- Hvis vi fx henter et 50 år gammelt og massivt trægulv fra en nedrivning, er der masser af gode år med kvalitetsgulv tilbage. Men det hjælper ikke, hvis fx en offentlig bygherre kun har økonomi til at købe et billigt parketgulv.

Brug for et marked om få år

Lige nu er der både lovgivning og EU-regler på vej, som om få år stiller forskellige krav om bæredygtig byggeri.

- Men hvis markedet ikke kommer i gang nu, fordi der bliver handlet for lidt, risikerer vi at stå i den situation om nogle år, at markedet ikke kan levere genbrugte byggematerialer i den efterspurgte mængde, når det blive et krav at bygge bæredygtigt, pointerer Jan Rohde.

Han vurderer, at der i dag blive handlet genbrugelige byggematerialer i Danmark for langt under 100 millioner kroner om året. Og det vel og mærke i et samlet byggemateriale-marked med en omsætning på cirka 125 milliarder kroner.

- Handlen med genbrugelige byggematerialer er altså i dag langt under én promille.

Onlineplatform for professionelle

GreenDozer var den første onlineplatform for alle professionelle leverandører af genbrugsvarer. Ambitionen har været at samle alt ét sted, så vareudbuddet og mængderne bliver så store, at arkitekter, rådgivere, bygherrer, håndværkere og private gør-det-selv folk alle kan finde de varer, de søger til deres byggeprojekt.

GreenDozer blev stiftet af Jan Rohde i 2017.

Læs mere om GreenDozer.