15.01.2024

Leasing eller leje af hårde hvidevarer kan være med til at forlænge levetiden for køleskabe og opvaskemaskiner, fordi vi som forbrugere så ikke behøver at købe nyt, når hvidevarerne og køkkenmaskinerne pludselig går i stykker.

Alt for mange køleskabe, opvaskemaskiner og andre hårde hvidevarer ender deres liv på genbrugspladsen, selvom de måske relativt nemt kunne repareres og få et langt liv.

Som forbrugere er vi hurtige til at købe nyt, når køkkenmaskiner står af, og ofte fravælger vi at få tjekket, om en lille reparation kunne løse problemet. Dels tager det tid, før elektrikeren kan komme, dels kan det nemt koste 500 eller 1.000 kroner blot at få køleskabet eller vaskemaskinen tjekket.

Kort liv = klimabelastning

Det hurtige valg bliver derfor ofte at købe en ny maskine, mens den gamle ender som skrot og dermed får et alt for kort liv med alt for stor klimabelastning til følge.

- Leasing- eller abonnementordninger for fx hårde hvidevarer kunne være med til sikre, at flere køleskabe, vaskemaskiner og lignende kan få et længere liv, fortæller Klaus Bro Bystrup fra Aalborg Forsyning. Sammen med Favrskov Forsyning arbejder han med et projekt under CEBW, der skal belyse, hvad der skal til for at sikre mere reparation og længere levetid for hårde hvidevarer og elektronik.

Behøver ikke købe nyt

Klaus Bo Bystrup (th), her sammen med en testpartner i CEBW-projektet, Tommy Blaabjerg fra De Grønne Hvidevarer, som reparerer og gensælger hvidevarer fra blandt andet Aalborg Kommunes genbrugspladser via samarbejdet med Elretur.

- Disse ordninger fungerer fint, når det gælder biler, og mange er også begyndt at få deres briller på abonnement. Fordelen er, at forbrugerne hurtigt kan få en ny bil eller nye briller, hvis de pludselig går i stykker. De slipper for at købe nyt, mens virksomheden, som lejer ud, har god tid til at reparere bilen eller brillerne, som på den måde kan få et længere liv, forklarer Klaus Bro Bystrup.

Der findes allerede forskellige ordninger med kommerciel leasing eller udlejning af hårde hvidevarer og elektronik.

- Vi kan dog se, at forbrugerne indtil videre ikke vælger leasing og abonnement- ordninger til deres hårde hvidevarer - men måske er det noget, vi kommer til at se mere, siger Klaus Bro Bystrup.

Hurtigt og billigt

Det kan være mange grunde til, at forbrugerne ikke lejer og leaser, men lave priser og hurtig levering ved nykøb er en af forklaringerne, mener Klaus Bro Bystrup.

- Det tager ikke mange minutter at købe et nyt køleskab med hurtig levering. Samtidig er kvaliteten på mange produkter steget og prisen faldet over de sidste 10-15 år. Samtidig viser undersøgelser, at vi som forbrugere bliver mindre og mindre mærkevare- og butiksloyale.