Webinarer
Hvordan arbejder vi med at få mere klima og bæredygtighed ind i de politiske beslutningsprocesser uden at drukne i beregninger og rapporter?
Alle alarmlamper lyser. Rapport på rapport og analyse på analyse viser, at FN’s 2030 mål er en saga blot. Dokumentationen er der, men hvordan smitter den af på handlinger? På dette webinar i regi af Circular Economy Beyond Waste vil vi komme ind på overvejelser og modeller, der retter sig mod beslutningsprocesser i det offentlige, der medtager et mere holistisk blik på, hvad der skal vægtes.
På programmet
- Intro til webinaret og om en model på vej, der reflekterer planetære grænser, menneskelig trivsel og innovation v. Hanne Juel
- Om at indføre en grøn infrastruktur i budgetlægning, der får klima og bæredygtighed ind i alle beslutninger v. Morten Westergaard
- På vej med et værktøj til forvaltningen, der både medtager CO2 og en bredere miljøvinkel kan bruges i forvaltningen v. Dennis Lisbjerg.
Undervejs bliver der tid til spørgsmål.
Mød
- Morten Westergaard er klimachef i Middelfart Kommune og arbejder med et nyt beslutningsværktøj
- Dennis Lisbjerg er seniorkonsulent i budgetafdelingen i Gentofte kommune og leder af et projekt om nye beslutningsredskaber i regi af Circular Economy Beyond Waste
- Hanne Juel er strategisk udvikler i region Midtjylland og leder af Capacity Building i Circular Economy beyond Waste.
Dato
4. december 2024 kl. 10.00-11.15.
Sted
Webinaret foregår online. Du modtager link til deltagelse efter tilmelding.
Tilmelding
Mange virksomheder vil gerne flytte deres forretning i en mere cirkulær retning. Og mange kommuner vil gerne understøtte den bevægelse. Men hvordan gør man det i praksis? Og hvordan bliver man klædt på til at tage dialogen om affaldsforebyggelse?
Som en del af projektet Circular Economy Beyond Waste er der blevet udviklet et værktøj til klima- og tilsynsmedarbejdere. Værktøjet, der består af emneark om fx logistik, emballage og tilbagetagningsordninger, skal kunne bruges i praksis ude hos virksomhederne. Det er også håbet, at værktøjerne kan fremme samarbejdet på tværs internt i kommunerne samt vejlede virksomhederne på nye måder fx i forbindelse med nye ESG-krav, det styrkede affaldstilsyn, emballagedirektivet.
Vær med, når værktøjet bliver præsenteret den 28.11.2024 fra 9.00-10.00.
Katrine Vestergaard og Tilde Waal Worsøe, som arbejder med tilsyn og klima i Rudersdal Kommune, fortæller om det nye værktøj, der er skabt i et samarbejde mellem kommunerne Frederiksberg, Hvidovre, Albertslund, Bornholms Regionskommune og Rudersdal, og tager udgangspunkt i medarbejdernes konkrete erfaringer.
Webinaret arrangeres i et samarbejde mellem projektet Circular Economy Beyond Waste, der er medfinansieret af LIFE IP-midler, og IDA Miljø.
Tid
28. november 2024, klokken 9:00 – 10:00.
Sted
Online
Tilmelding
Klimabelastningen fra forbrug fylder i stigende grad i de kommunale klimaplaner, og for mange kommuner er det et nyt område. Borgernes forbrug udgør mere end 80 procent af Danmarks samlede forbrugsrelaterede udledninger, og det kalder på nye værktøjer og indsatser.
I CEBW-webinaret, der afvikles af Gate 21 og er udviklet i samarbejde med Klimaalliancen i Hovedstadsregionen, præsenterer Region Hovedstaden en pilot-version af en guide, der skal hjælpe kommunerne i deres indsatser rettet mod borgernes forbrug. Guiden indeholder et inspirationskatalog med konkrete tiltag, best practice-eksempler, og en række principper for kvalitativ effektvurdering af indsatserne. Du får mulighed for at give feedback og input til den videre udvikling af guiden.
Dato
6. november 2024 kl. 10-11.
Sted
Webinaret foregår online. Du modtager link til deltagelse efter tilmelding.
Tilmelding
Webinaret er gratis og åbent for alle.
Hvad kan vi lære af renosyds kvashegnsprojekt?
Den grønne omstilling kræver, at vi går ad andre stier end de sikre og afprøvede - og indebærer som oftest samarbejder på tværs af aktørtyper. Men hvad sker der, når vi som medarbejdere i offentlige organisationer rejser os fra skrivebordet for at skabe nyt sammen med det omgivende samfund?
Sagt på en anden måde: Hvad skal der til for at lykkes med samskabelse, hvad indebærer det at have rollen som brobygger – og hvordan får du opbakning i din organisation, selvom der ikke er garanti for succes?
Det kan du blive klogere på til CE Beyond Waste’s 16. webinar.
Rikke Edberg, projektleder i renosyd, deler ud af egne erfaringer med brobyggerrollen fra projektet ’Mere natur – mindre affald’. Her har renosyd benyttet en samskabende tilgang ved at indlede samarbejde med lokalområder, boligforeninger, skoler mm. om håndtering af haveaffald i kvashegn.
Anne Tortzen fra Center for Borgerdialog supplerer Rikkes fortælling med forsknings- og praksisbaserede perspektiver på, hvordan organisationer kan blive bedre gearet til at arbejde samskabende og påtage sig rollen som katalysator for lokalt klimaengagement og handling.
Webinaret udfolder pointer fra læringsrapporten 'Samskabelse af naturbaserede affaldsløsninger', hvor et bredt spekter af samarbejdsaktører i kvashegnsprojektet er interviewet.
Dato
22. maj 2024 kl. 13-14.15
Sted
Virtuelt på Teams.
Tilmelding
Forhåndstilmelding ikke nødvendig, og deltagelse er gratis.
Doughnut-økonomi får i disse år tiltagende interesse fra flere kanter, fordi den tilbyder en begrebsramme til at drøfte, hvordan trivsel for mennesker og planet kan gå hånd i hånd. Begrebsrammen er under stadig udvikling, og ét af flere udviklingsfelter er, hvordan doughnut-tankegangen kan operationaliseres på kommunalt/lokalt niveau.
I dette webinar får du en introduktion til doughnut-økonomi og en indføring i, hvordan Københavns Kommune i praksis bruger doughnut-modellen i deres arbejde med at omstille København til et bæredygtigt bysamfund, hvor mennesker kan trives inden for de planetære grænser.
Du får også indblik i, hvordan gruppen Doughnut Økonomi i Aarhus arbejder på at få byråd og borgere i Aarhus Kommune til at bruge doughnut-økonomi som kompas. Gruppen i Aarhus er særligt optaget af det regenerative paradigme, som Kate Raworth også skriver sig ind i.
I webinaret vil du møde:
- Jacob Rask, der underviser i økonomi på Roskilde Universitet og er initiativtager til Copenhagen Doughnut, der er en alliance af organisationer og borgere, som vil skabe en hovedstad med trivsel for alle inden for planetens grænser.
- Sarah Gregersen, der arbejder med at implementere doughnut-økonomi i Københavns Kommune og er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Doughnut.
-
Kirstine Hougaard, selvstændig kommunikations- og udviklingskonsulent i virksomheden Kantarel Kommunikation. Hun er en del af gruppen Doughnut Økonomi i Aarhus og optaget af, hvordan et regenerativt mindset kan gøre doughnut økonomi til virkelighed.
Som altid med webinarer i regi af Circular Economy Beyond Waste er du velkommen til at tage en kollega eller ven med.
Vi glæder os til at se jer!
Dato
14. marts 20024 kl. 14-15.30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Forhåndstilmelding ikke nødvendig, og deltagelse er gratis.
Webinaret foregår på Microsoft Teams.
I Circularity Gap Report, som udkom i august 2023, ses med al tydelighed, at Danmark ikke er front runner. Vi er kun 4% cirkulære.
På dette webinar får du med Betina, Sara og Rikke hovedpointerne fra Circularity Gap Rapporten og to eksempler på mere genanvendelse.
- Hvad er hovedpointerne fra Circularity Gap Report DK fra 2023, og hvad arbejder initiativgruppen med nu? ved Betina Simonsen fra Lifestyle & Design Cluster
- Hvordan kan du bruge tests som grundlag for at efterspørge grønnere tekstiler? Hør Sara Bach fra Gate 21 fortælle om deres og Region Hovedstadens arbejde i regi af CEBW med at designe og gennemføre tests af levetid, miljøaftryk og brugeroplevelse på tekstiler til hospitaler
- Vil du af med dit tekstilaffald, eller vil du aftage genanvendte tekstiler? spørger Rikke Bech, New Retex, på sin hjemmeside. Hør, hvordan det går med arbejdet i den nye virksomhed, og om den har den knækket koden for genanvendelse af tekstil.
Som altid med webinarer i regi af Circular Economy Beyond Waste er du velkommen til at tage en kollega eller ven med.
Mødet faciliteres af Hanne Juel, Region Midtjylland med Dorte Fanø Mondrup, Gate 21 i teknikken.
Dato
24. januar 2024 kl. 10-11:30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Webinaret foregår på Microsoft Teams.
Der er mange veje til Rom - og mange veje til forebyggelse. Vi har brug for dem alle.
I Danmark har vi et materialeforbrug pr. indbygger på 24.5 tons, de planetære grænser siger max 8 tons. Til materialeforbruget er ofte både knyttet CO2-udledninger og miljøpåvirkninger, samt måske også en påvirkning i forhold til det sociale område.
På dette webinar får du indblik i tre tilgange:
- David Meyowitch, Erhvervsstyrelsen, Grønne Produktdata, præsenterer arbejdet med EU's digitale produktpas, der skal gøre det nemmere for forbrugeren at finde vej til klima-, miljø- og ressourcevenlige produkter.
- Jeppe Deleuran Kristensen, Økonomisk Konsulent i Indkøb og Udbud, Aarhus Kommune, fortæller om Klimaafgiften som virkemiddel og en fortælling om oksekød.
- Maria Højholdt Jensen, projektleder på et CEBW projekt i regi af Bæredygtige Hospitaler, Region Midtjylland, fortæller om arbejdet med at afsøge, hvad overgang fra engangskitler til flergangskitler betyder i praksis for miljø, ressourceforbrug, komfort etc.
Vi håber, at emnet vækker din interesse, og at du vil invitere kolleger, der også kunne have glæde af at deltage.
Webinaret faciliteres af Claus Leick og Hanne Juel fra CEBW, Region Midtjylland med Dorte Mondrup, Gate 21 i teknikken.
Dato
23. november 2023 kl. 10-11:30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Webinaret foregår på Microsoft Teams.
Hør om lovgivning og forskningsmæssige bevægelser i forhold til genbrug og repair – og mød tre konkrete projekter fra CEBW, der hver især sætter strøm til ambitionerne omkring genbrug.
- Hvad sker der på området repair og genbrug?, herunder bevægelser lovgivningsmæssigt/ initiativer i andre lande, ved Michael Søgaard Jørgensen fra AAU Kbh
- Om den digitale genbrugsstation ved Rasmus S. Müller fra Kredsløb
- Kommunen som katalysator for klimaengagement med Vandel Klimalandsby som eksempel ved konsulent og phd. Anne Tortzen
- ’Kringelwinkel light’ på Bornholm - et socialt aspekt indbygget i repair-tilgangen ved Cathie Folman Westh fra FGU Bornholm
Herefter vil der være tid til spørgsmål og dialog.
Webinaret faciliteres af Claus Leick og Hanne Juel fra CEBW, Region Midtjylland med Dorte Mondrup, Gate 21 i teknikken.
Dato
11. december 2023 kl. 10-11:30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Webinaret foregår på Microsoft Teams.
Vi arbejder med emner som ressourcer, ressourceknaphed, klimakrise, CO2 udledninger og andet, der på mange måder minder os om alt det videnskabelige rapporter viser gang på gang, så tror vi på, at der er to ting der er vigtige. Handling og håb.
Webinaret består denne gang af et oplæg med Anders Bodin, ingeniør og ph.d. i fysik og bæredygtig energiteknologi og forfatter til bogen Klimakrisens Rødder. Han giver et videnskabeligt overblik over, hvor galt det egentlig står til med klimasituationen og udfolder eksistentielle refleksioner over håb og håbløshed i relation til klimakrisen. Herefter refleksion i mindre grupper om hvad der indgyder hhv. håb og håbløshed.
Dato
9. maj 2023 kl. 9.30-11.
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Hanne Juel og få tilsendt link.
E-mail: hanne.juel@ru.rm.dk
Louise Pedersen og Tom Ellegaard fra Kredsløb udfolder arbejdet med udmøntning af 'Affaldsfaglig vejledning til byggeriet', der er et projekt under Aarhus Kommunes plaststrategi. Projektet er målrettet både private bygherrer/byggerier såvel som Aarhus Kommunes egne byggerier. Projektet fokuserer på logistik og beholderløsninger, adfærd- og arbejdsgange, materialestrømme og spild, samt videns- og kompetenceløft.
Herefter fremlægger Miljøstyrelsen Den nye bekendtgørelse om byggeaffald.
I anden del præsenterer C10.1 og C10.2 formål, metode, involverede, pains and gains i delprojekterne.
Dato
19. april 2023 kl. 10.30-12.30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Hanne Juel og få tilsendt link.
E-mail: hanne.juel@ru.rm.dk
Et webinar, der giver indsigt i potentialerne og udfordringerne ved at bygge cirkulært. Oplæg ved Mette Marie Nielsen fra GATE 21, som har deltaget i projektet Circular Builders. Circular Builders bestod af ni svenske og danske kommuner og tre organisationer og havde fokus på at udvikle, demonstrere og forankre cirkulære løsninger i byggeriet med det formål at reducere byggeriets markante energi- og ressourceforbrug.
Dato
30. marts 2023 kl. 09:30- 10:45.
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Hanne Juel og få tilsendt link.
E-mail: hanne.juel@ru.rm.dk
Aarhus Kommune og Plastindustrien har i et samarbejde udviklet en vejledning i plast, som kan anvendes af alle, der efterspørger et produkt af plast. Den første udgave blev lanceret i januar 2022. Aarhus Kommune er nu klar med en opdateret udgave, der er suppleret med mere viden om cirkulær økonomi.
På webinaret kommer Mette Egerup Rich og Tom Ellegaard ind på dette spørgsmål:
- Hvordan ved jeg, at jeg efterspørger det gode plast og sikrer maksimal genanvendelse?
Mette Egerup Rich er projektleder for cirkulær økonomi, Indkøb & Udbud, Borgmesterens afdeling, Aarhus Kommune
Tom Ellegaard er udviklingsingeniør, Genbrug & Energi, Kredsløb A/S
Dato
Torsdag den 2. februar kl. 10-11.30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Hanne Juel og få tilsendt link.
E-mail: hanne.juel@ru.rm.dk
Madspildskoordinator Thomas. A. Christensen deler viden og erfaringer med, hvordan Københavns Kommune arbejder med madspild i offentlige køkkener og institutioner.
Han vil berøre følgende:
- madspildsrapport og analyse
- mål og målopfølgning
- workshops og konkrete handleplaner
- forskningsforsøg for at reducere madspild ved grossisterne
- samarbejder med gastronomiske rådgivere, der hjælper køkkenerne.
Dato
Mandag den 16. januar kl. 13-14.30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Hanne Juel og få tilsendt link.
E-mail: hanne.juel@ru.rm.dk
For at komme i mål med den grønne omstilling, må vi tættere på borgernes forbrug. Og skal vi accelerere omstillingen i det omfang, der er nødvendigt, handler det om at mobilisere borgernes handlemuligheder i fællesskab med hinanden.
På webinaret får du tre skarpe oplæg om emnet og mulighed for at deltage i diskussioner om god borgerinvolvering.
Oplæg
Borgerinvolvering - en teoretisk ramme
v/Frederik Langkjær, ekstern lektor ved statskundskab på Københavns Universitet og freelance konsulent, tidligere projektleder for borgerinddragelse og samskabelse hos Teknologirådet.
Hvordan kan man (teoretisk) forstå borgerinvolvering? Gennem oplægget introduceres teoretiske perspektiver på borgerinvolvering og begreber om engagement, involvering og deltagelse foldes ud.
Borgeres forbrug og demokratisk involvering – borgersamling som eksempel
v/ Ditte Vesterager Christensen, specialkonsulent hos Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden
Hvordan motiverer vi som Region eller Kommune til borgeres ændrede vaner og hverdagspraksisser – og hvordan kan vi gennem grønne fællesskaber, viden og dialog styrke borgeres engagement og handlekraft? Ditte bidrager med et indspark omkring borgerinvolvering som greb i arbejdet med at undersøge barrierer og muligheder for at motivere borgere til mindsket forbrug med metoden borgersamling som et eksempel.
Borgere, der handler og skaber en bevægelser
v/Rikke Edberg, konsulent hos RenoSyd
Hvordan kan man som affaldsselskab facilitere borgeres engagement? Rikke deler sine perspektiver og erfaringer med at mobilisere lokale borgere til grønne fællesskaber med etablering af kvashegn som eksempel.
Dato
Mandag den 31. oktober kl. 9:30-11
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Nadia Bjørnson-Langen, og få tilsendt link: nadia.bjornson-langen@ru.rm.dk
En cirkulær og bæredygtig fremtid kalder på løsninger skabt på tværs af interessenter og aktører.
På dette webinar kan du møde Winie Evers, der gennem konkrete eksempler inspirerer til, hvad der skal til for, at affaldsforebyggelse og cirkulær økonomi som mind-set kan spire og gro i en kommunal kontekst. Samtidig introducerer Winie metoder og perspektiver, der griber de udfordringer og muligheder, der opstår, når et affaldsselskab samler mange forskellige aktører og partnere i et fælles projekt.
Du får mulighed for at møde andre CEBW-projektdeltagere og sammen med dem omsætte Winies perspektiver til konkrete idéer og overvejelser, der styrker og inspirerer jeres projekter.
Winie Evers er Leder af Plan og Cirkulær økonomi hos Redux - Affald og Genbrug, Kolding Kommune og tidligere chefrådgiver hos Odense Renovation A/S.
Dato
Torsdag den 6. oktober kl. 9.30-10.30
Sted
Virtuelt på Teams
Tilmelding
Deltagelse er gratis. Du tilmelder dig via Teams-link i udsendt invitation. Er du ikke del af partnerskabet, men vil gerne deltage i webinaret? Kontakt Dorte Mondrup, og få tilsendt link: dorte.faenoe.mondrup@gate21.dk
Konference
End of phase 1 conference – 20. november 2024
Omstillingen til cirkulær økonomi og til en verden, hvor vi passer bedre på vores ressourcer og hinanden under hensyntagen til de planetære grænser er en opgave, der kræver alle mand på dæk.
Der er stadig brug for samtaler om, hvordan vi sammen skaber retning, håb og handlekraft. Og ikke mindst helt lavpraktiske eksempler på, hvordan vi finder veje til et lavere ressourceforbrug.
I projekt Circular Economy Beyond Waste har 33 partnere taget fat om opgaven og gennem 26 delprojekter udforsket, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse. Efter første fase er de nu klar til at dele ud af erfaringer og fremvise de konkrete resultater og værktøjer, der er udviklet i projektets første tre år. Mød dem på konferencen!
Tid
20. november 2024 kl. 9-16
Sted
Remisen, Remisevej 1, Brande.
Tilmelding
Seminarer
Seminar - 28. februar 2024
Projektlederens rolle i komplicerede projekter
Nogle gange kan man blive helt i tvivl om sine egne kompetencer, når man driver et projekt i en organisation, der ikke er gearet til innovationsprojekter. På dette seminar dykker vi ned i, hvordan man som projektleder kan bevare oplevelsen af samhørighed, autonomi og kompetence, når man driver et kompliceret projekt.
På dagen vil Maria og Tenna dele konkrete udfordringer, som de bokser med i deres rolle som projektledere i CEBW. Med afsæt i deres fortællinger vil Mette Ullersted, Playmakers, give sparring på udfordringerne, introducere konkrete idéer til øvelser fra Playmakers Toolbox og invitere alle fremmødte til at reflektere og sparre i fællesskab.
Kom og vær med, når vi sammen dyrker CEBW-fællesskabets skarpe hjerner og empatiske projektleder-greb!
Tid og sted
28. februar 2024 kl. 9.30-15.00
Århussalen, Skt. Knuds Torv 3, 1. sal, Aarhus C
Seminaret er for deltagere i CEBW-partnerskabet – tilmelding via udsendt mail.
Facilitering, natur og fællesskab er overskriften, og datoerne er den 12.-13. september 2023 på Hotel Nyborg Strand.
På seminaret får du konkrete bud på:
- hvordan man faciliterer møder, der fremmer engagement og ejerskab til projekterne
- hvordan man får et solidt mandat til at facilitere
- hvordan man er en ’skrap moster/onkel’ uden at folk bliver irriterede.
Tre moduler om facilitering vil være det bærende spor. Herudover skal vi ud at sanke til aftenens drinks, og vi får besøg af biolog Morten DD efter middagen til gode ord om biodiversitet.
Før vi siger farvel på dag 2, skal I møde Anna Bjerre Johansen, som kommer fra Den Grønne Ungdomsbevægelse. Anna taler om følelser og utopi. Mindre affald handler nemlig også om mere tilknytning til natur og tanke for de kommende generationer.
Video
Se en stemningsreportage fra det spor på seminaret, der handler om forbindelsen til naturen.
NB! Seminaret var kun åbent for partnerskabet.
Dén udfordring stiller vi skarpt på ved det kommende CEBW-seminar. Vi har inviteret Anna Kirstine Jespersen, Clavis Erhvervspsykologi og Simon Elsborg Nygaard, Århus Universitet, der med inspirerende indlæg vil sætte scenen for en fælles workshop, hvor I på tværs af projekter får mulighed for sammen at omsætte deres indlæg til jeres eget delprojekt.
På seminaret får du kendskab til teoretiske perspektiver og konkrete eksempler, der giver mulighed for at arbejde med:
- At udvikle din rolle som forandringsagent
- At motivere og engagere borgere / deltagere / kollegaer /samarbejdspartnere til ændret adfærd
- At diskutere med deltagere fra C-actions, der arbejder med samme temaer som dig
Seminaret vil bestå af oplæg og workshop, der faciliteres af oplægsholderne og repræsentanter fra Region Midt, Region Hovedstaden og Gate 21.
Seminaret er en del af kapacitetsopbygningssporet i CEBW, der har til formål at rammesætte fælles læring og inspiration på tværs af C-actions, samt at facilitere netværk og mulig synergi på tværs af C-actions med henblik på at styrke de konkrete aktiviteters gennemslagskraft, forankring og udbredelse.