17.06.2025

”Tøv ikke med at søge hjælp hos EU-institutionerne til at modne jeres projekt. Især hvis det er komplekst og specielt, hvor det kan være svært at finde rådgivning i Danmark.”

Sådan lyder opfordringen fra Business Skive, der har rigtig gode erfaringer med støtte og hjælp fra Bruxelles til at få kurs og handling på deres projekt Waste2X - et nyt industriområde i Skive, hvor reststrømme fra byggeri og industri bliver genbrugt.

Projektet er delvist støttet af LIFE IP midler i projektet Circular Economy Beyond Waste, men mangler fortsat en stor del af finansieringen, der blandt andet skal komme fra investorer.

- Vi gik i lang tid rundt om os selv og havde svært ved at gennemskue, hvordan vi skaffede investeringspenge til projektet, hvilke krav og forventninger der er fra investorer. Her havde vi svært ved at finde nogen her i landet, som kunne hjælpe os på vej, fortæller Mikael Oddershede fra Business Skive, hvor han er udviklingskonsulent på projektet Waste2X.

Men sidste år kom der pludselig en åbning, da projektet med hjælp fra Region Midtjyllands EU-kontor kom med i et fire måneders netværksforløb (C3) under European Investment Bank (EIB).

Mere investeringsmodent

- Det var et workshopforløb, hvor vi fik mulighed for at udvikle og sparre sammen med en række eksperter, fortæller Mikael Oddershede.

- Det fik vi rigtig meget ud af, fordi vi kom i dialog med de helt rigtige eksperter, der både kunne rådgive om at få projektet beskrevet mere konkret og samtidig hjælpe os med at gøre projektet mere investeringsmodent i forhold til de investorer, som er helt nødvendige for at komme i mål med projektet.

Det handler blandt andet om at forstå og se sit projekt gennem en investors briller. Hvad er vigtigt at have fokus på og få beskrevet tydeligt, så en ekstern investor får lyst til at skyde penge i projektet.

- Det er vi blevet meget bedre til og kommet langt med efter workshopforløbet hos C3. Hvis alt går efter planen, kommer vi til at tage de indledende skridt med Waste2X inden årsskiftet. Vi har gennem råd og vejledning fra Bruxelles fået en større forståelse for investeringsdelen, pointerer Mikael Oddershede.

På scenen ved EU's Green Week

Det er ikke kun Business Skive, som har fået glæde af samarbejdet. Også The European Investment Bank har været glade for samarbejdet gennem C3. Så glade, at de i begyndelsen af juni havde inviteret Mikael Oddershede og en kollega til Bruxelles for at fortælle om deres projekt og netværksarbejde på EU’s Green Week - en årlig begivenhed organiseret af Europa-Kommissionen med fokus på europæisk miljøpolitik. I år var temaet “Cirkulære løsninger for et konkurrencedygtigt EU”.

Til inspiration for andre projektejere

EU arbejder på højtryk med at finde gode, cirkulære løsninger inden for byggeriområdet, og der er gennem workshopprocessen blevet lagt mærke til projektet fra Skive.

Det var en stor ære at blive inviteret til at fortælle mere end 500 tilhørere på den højtprofilerede Green Week-konference om idé og proces med Waste2X, fortæller Mikael Oddershede.

Han håber, at det kan give inspiration til andre projekter, og i forhold til Waste2X håber han, at den store opmærksomhed fra den europæiske investeringsbank EIB på sigt kan føre til, at de også ønsker at låne penge til projektet fra Skive.

Waste2X

  • Hvad er Waste2X? Et innovativt projekt i Skive, der fokuserer på at omdanne affald til værdifulde ressourcer gennem cirkulær økonomi og ny teknologi.
  • Tovholder: Business Skive og Energibyen Skive, der understøtter lokale virksomheder og samarbejder med regionale og nationale aktører.
  • Formål: At udvikle og demonstrere løsninger, der effektivt genanvender affald og skaber nye forretningsmuligheder inden for den cirkulære økonomi.
  • Mål: At styrke Skives position som en grøn innovationshub og fremme bæredygtige løsninger på tværs af sektorer.
  • Resultater: Forventede resultater inkluderer reduceret affaldsmængde, lavere CO₂-aftryk og nye grønne arbejdspladser.
  • Læs mere om Waste2X på bskive.dk.

European Investment Bank (EIB) & C3

  • Hvad er EIB? EIB er EU’s finansieringsinstitution, ejet af medlemslandene og grundlagt i 1958.
  • Formål: At støtte investeringer, der fremmer EU’s politiske mål – især inden for klima, innovation og infrastruktur.
  • Hovedkontor: Luxembourg.
  • Aktivitet: Udlåner hvert år milliarder af euro til projekter i og uden for EU.
  • Klimafokus: Over 50 % af nye lån går til grønne projekter – EIB kalder sig selv EU’s klimabank.
  • Hvad er C3? C3 står for Circular City Centre– et kompetence- og ressource centerunder EIB.
  • Formål med C3: At støtte byer, der arbejder mod klimaneutralitet, fx gennem Mission 100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030.
  • Netværksfunktion: Giver adgang til rådgivning, finansiering og erfaringsudveksling.
  • Målgruppe: Især byer og kommuner, som ønsker at accelerere grøn omstilling.
  • Støtteformer: Teknisk bistand, partnerskaber og adgang til EIB’s finansieringsværktøjer.
  • Læs mere på www.eib.org.