Cirkulær økonomi og de planetære grænser skal tænkes med i en tidlig fase, hvis det skal kunne påvirke en politisk beslutning eller udformningen af et projekt.

11.10.2024

Cirkulær økonomi og de planetære grænser skal tænkes med i en tidlig fase, hvis det skal kunne påvirke en politisk beslutning eller udformningen af et projekt. Derfor har Gentofte Kommune valgt at starte arbejdet med cirkulær økonomi i budgetafdelingen på lige fod med jura og økonomi.

Hvis vurderinger af klima og bæredygtighed bliver præsenteret for langt fremme i en kommunal beslutningsproces, bliver det ofte svært at få det tænkt med ind. Derfor handler det om meget tidligt at få sat fokus på konsekvenserne for klima og miljø - også selvom det er vanskeligt at lave helt præcise konsekvensberegninger.

Det er tanken bag en beslutning i Gentofte Kommune om at udvikle værktøjer og processer, der kan integrere CØ i kommunens økonomiske processer.

Tidligt ind i processen

Dennis Lisbjerg i selskab med Kate Raworth, ophavskvinde til Doughnut-modellen.
Dennis Lisbjerg i selskab med Kate Raworth, ophavskvinde til Doughnut-modellen.

Det er Dennis Lisbjerg, der sidder med den konkrete opgave, og han har fået kontor i budgetafdelingen, hvor alle sager til de kommende budgetforhandlinger kommer forbi.

- Det betyder, at jeg har mulighed for at følge med i budgetprocessen på et meget tidligt tidspunkt og få kendskab til sagerne, før de måske er blevet til en endelig sag, fortæller Dennis Lisbjerg.

Hans væsentligste opgave er dog at udvikle et forhåbentlig simpelt værktøj, der kan bruges af politikerne til at aflæse, hvilke klima- og miljøeffekter en konkret beslutning vil få. Samtidig skal det være et værktøj, som alle kan bruge, når det skal beskrive en konkret sag.

- Opgaven er at udvikle et simpelt værktøj, som er nemt at bruge - det må ikke blive en klods om benet i organisationen, så medarbejdere uden dyb indsigt i klima og miljø ikke kan finde ud af at bruge det, forklarer Dennis Lisbjerg.

Klima må ikke stå alene

Planen er, at det nye værktøj skal afprøves i løbet af efteråret, blive en del af budgetlægningen i Gentofte for budget 2026 og køre i større skala i forhold til budgetlægningen for 2027.

Værktøjet tager udgangspunkt i beskrivelsen af de planetære grænser og vil forsøge at indtænke de mange forskellige miljøaspekter, som de planetære grænser har fokus på.

Ud over klimaforandringer er det tab af biodiversitet, ændring af landskabet, reduktion af ferskvand, belastning med kvælstof og fosfor, forsuring af havet, luftforurening, nedbrydning af ozonlaget og kemisk forurening.

Eksempel på brug af vurderingsmodel - ud fra en første-generationsmodel baseret på Doughnut og Cornwall.
Eksempel på brug af vurderingsmodel - ud fra en første-generationsmodel baseret på Doughnut og Cornwall.

Doughnut inspirerer

- Vi vil også forsøge at få tænkt forskellige sociale aspekter med ind i modeller, som fx bolig, fællesskaber med mere, forklarer Dennis Lisbjerg, der er helt klar over, at det er en stor opgave, Gentofte Kommune har givet sig selv.

- Men hvis vi nøjes med at tænke på klima, som måske er det vigtigste lige nu, ender vi med at stå med andre store udfordringer senere. Vi er nødt til at forsøge at tænke det hele med.

Han er i sit arbejde inspireret af Doughnut-modellen og Cirnwalls arbejde, som også danner ramme for det nye værktøj.

Naturligt for en kommune

Men hvorfor begiver en kommune sig i lag med en så stor og ambitiøs opgave?

Dels er det noget, borgerne forventer eller kommer til at forvente af deres kommune.

- Og hvis vi ser på de stigende krav, som bliver stillet til erhvervslivet om miljøhensyn, klimaregnskaber og meget mere, er det jo helt naturligt, at en kommune også forsøger at efterleve lignende krav og handling, pointerer Dennis Lisbjerg.